Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać






Rezydencja Parkowa przy Warszawskich Łazienkach
Budynek Apartamentowy przy ul. Podchorążych, Warszawa
INWESTOR
prywatny
AUTORZY
Piotr Szaroszyk, Jan Rycerski
POWIERZCHNIA
5 000 m²
REALIZACJA
2000
Budynek powstał w bezpośrednim sąsiedztwie Łazienek, wśród przedwojennych kamienic o charakterze „miejskich willi”. Ze względu na wymóg Konserwatora Zabytków utrzymania wysokości pierzei ulicy, budynek zaprojektowano jako uskakujący w głąb działki układ tarasowy.
Detale architektoniczne mają charakter użytkowy: gzymsy nadokienne kryją w sobie rolety, gzymsy wieńczące są donicami na zieleń, oświetlenie elewacji stanowi głowice pilastrów. W roku 2015 budynek został przebudowany bez udziału pracowni Szaroszyk & Rycerski Architekci.