Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać
Proszę czekać







Rezydencja przy ul. Zuga w Warszawie
Grand Prix konkursu „Życie w Architekturze” za najlepszą realizację sześciolecia
INWESTOR
prywatny
AUTORZY
Piotr Szaroszyk, Janusz Kaczorek
POWIERZCHNIA
625 m²
REALIZACJA
1998
Dom powstał na terenie osiedla „Zdobycz Robotnicza” w otoczeniu modernistycznej zabudowy z lat 30. To przesądziło o jego charakterze i licznych odniesieniach do architektury tego okresu. Zasadniczy układ budynku przypomina literę „L” wpasowaną w narożnikową działkę tak, że skrzydła boczne otaczają wewnętrzny ogród, a wejście główne wypada w miejscu najbardziej eksponowanym - u ich zbiegu. Układ parteru jest sekwencją pomieszczeń nałożonych amfiladowo na dwie osie zbiegające się w narożnikowym hallu o eliptycznym kształcie.